Брзи факти


Првите документи за основањето на градот се од 181 година под името Астраион . Општина Струмица е лоцирана на 41º 19’ to 41º 30’ северна латитуда и 22º 28’ to 22º 49’ источна лонгитуда. Општина Струмица е лоцирана на оддалеченост од 22 километри од граничниот премин со Република Бугарија.

322 km² површина

Лоцирана во југоисточниот дел од Македонија.

54.636 Жители

Според пописот во 2002 година.

Медитеранска клима

2/3 од деновите во годината се со температура над 10ºC

256 m Надморска височина

Сместена помеѓу три планини и четири реки.

Сончеви денови

230 денови, или 2370 часа годишно.

Дождови

Просечните врнежи на дожд се 600 l/m³

Ветер

Најчесто северо-западен и југо-западен.

Време

Централно Европско време + 1 час